Juoksukengät

Juoksukengät tulee olla tietenkin omaan jalkaan sopivat. Juoksukenkiä valittaessa ulkonäkö on toissijainen asia. Vaikka kengät näyttäisivät miten hienoilta, mutta jos ne eivät istu omaan jalkaan, voi pidemmällä ajalla tulla pitkäaikaisia rasitusvammoja ja juoksuinnostus voi lopahtaa kokonaan. Juoksukenkiä valittaessa kannatta kokeilla kaupan kaikki eri merkit ja mallit. Vaikka Eliud Kipchoge juoksikin maratonin alle kahteen tuntiin Niken Zoom Vaporflyillä, ei se tarkoita että sinä pystyisit juoksemaan niillä edes 100 metriä, jos ne eivät istu sinun jalkaasi yhtään.

Juoksualusta määrittelee myös kengän valintaa; kevyet asfalttijuoksuun tarkoitetut kengät eivät välttämättä ole aivan paras vaihtoehto tekniselle polulle.

Jalkaterä tyypit voidaan jakaa kolmeen luokkaan:

  • Matalakaarinen
  • Normaalikaarinen
  • Korkeakaarinen

Jalkaterän rakenne vaikuttaa oleellisesti juoksukengän valintaan. Matalakaarinen jalkaterä on usein leveämpi, joten kengänkin tulee olla riittävän leveä. Matalakaarinen jalkaterä vaatii usein myös riittävän tukevan kengän, jalan ollessa alttiimpi liialliselle pronaatiolle (eli jalkaterä painuu sisäänpäin). Hyvällä iskunvaimennuksella vältytään muun muassa rasitusvammoilta ja se vaaditaan usein jäykän jalkaterän rakenteissa.

Normaali kaariselle jalkaterälle suositellaan neutraaleja, kiertolöysää ja rullaavaa juoksukenkää. Kokeneempi juoksija voi käytätä jopa paljasjalkakenkiä, varsinkin pehmeämmällä alustalla. Pronaatiotuetut kengät sopivat matalakaarisille jalalla ja kengän tulee olla riittävän leveä ja kiertojäykkä. Mahdollisesti myös omaan jalkaan tehdyt tukipohjalliset voi tulla tarpeeseen matalakaarisen jalkaterän omaavalle henkilölle.

Korkeakaariset jalkaterät tarvitsevat joustavat, erityisesti etu- ja takaosista iskunvaimennuksen sallivat kengät. Jäykkärakenteisena myös kertolöysät ja toisaalta yliliikkuvaan kiertojäykät jalkineet. Kengät tulee olla neutraalit ja tarvittaessa myös yksilölliset tukipohjalliset.

Mikä on sitten sopivan kokoinen juoksukenkä? Pelkästään sopivan kokoisen kengän hankinta ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. Kengässä tulee olla riittävästi tilaa jalkaterän ja varpaiden päissä, jolloin vältytään erilaisilta iho-ongelmilta tai varpaiden virheasennoilta. Kengässä tulisi olla tyhjää tilaa isomman varpaan jälkeen vielä ainakin peukalon verran. Pidä huoli kuitenkin, ettei kenkä ole liian iso, koska tämä taas altistaa erilaisille varpaiden ja jalkaterien ongelmille.

Kengän leveys on myös tärkeää, varsinkin päkiän kohdalla. Naiset, joilla on leveä jalkaterä, voivat löytää istuvamman kengän miesten osastolta. Ja taas vastaavasti miehet, joilla on kapea jalkaterä, voivat löytää kenkänsä naisten osastolta. Jalkaterä kannattaa mitata ja sitä verrata kengän sisäpohjan mittaan. Päivittäiskäytössä olevien kenkien kokonumero kannattaa ennemmin unohtaa, ne kun voivat vaihdella suurestikin eri valmistajien kesken.

Jalkineen kokoa voi helposti tarkastella ottamalla sisäpohjat pois kengästä, asettamalla ne lattialle ja seisomalla tasaisesti niiden päällä. Jos jalkine on liian lyhyt, huomaat heti ettei varpaiden eteen jää riittävästi tyhjää tilaa.

Vaikka paikallisessa liikkeessä olisi -99% alennukset kengistä, ei kannata sinne rynnätä heti aamusta. Paras aika kenkäostoksille on vasta iltapäivästä, kun jalkoja on jo hieman rasitettu. Jalat turpoavat rasituksen aikana, jolloin riski liian pienien kenkien ostoa voidaan minimoida. Kengät tulee kokeilla molempiin aina jalkoihin! Kun luulet löytäneesi sopivan jalkineen, kokeile siitä vielä kokoa isompi ja pienempi, jolloin varmistut oikeasta koosta.

Kengän sisäpuolta kannattaa kokeilla myös vaikka kädellä ja tunnustella, jos sieltä löytyy heti painavia saumoja tai muita mahdollisia häiriö tekijöitä. Sisäpuolelta materiaalin tulisi olla pehmeää ja joustavaa. Nauhoituksella saadaan kenkä istumaan paremmin, ilman että kenkä puristaa.

Iskunvaimennus on juoksukengissä yksi tärkeä ominaisuus ja se kannattaa olla vähintään kannassa, mutta usein myös päkiän alueella. Raskasrakenteisempi asfalttijuoksija tarvitsee enemmän vaimennusta, kuin kevyt rakenteinen polkujuoksija. Vaimennus tuo kuitenkin kenkään lisää painoa, jolloin juoksusta voi tulla raskasta ja lisätä näin ollen pomppivaa liikehdintää, joka taas lisää iskutusta ja rasittaa kehoa.

Voisikin siis sanoa, että kevyet ja ohuemmalla iskunvaimennuksella olevat kengät ovat nopeammat ja niitä voi käyttää reippailla lenkeillä tai kilpailusuorituksissa. Pitkille ja hitaammille lenkeille kannattaa valita enemmän vaimennetut ja näin ollen raskaammat kengät. Jalkineen pohjan tehtävä on antaa pitoa ja suojaa jalkapohjalle. Materiaali ja kuviointi voivat vaikuttaa näihin ominaisuuksiin ja usein polkujuoksijan kengissä voi olla voimakkaastikin kuvioidut pohjat.

Kun olet löytänyt hyvät kengät ja olet ostamassa samasta mallista uutta versiota, älä osta testaamatta. Kengän lesti vaikuttaa istuvuuteen ja leveyteen ja se voi vaihdella kengän vuosimallin mukaan.

Kenkien ominaisuudet kestävät noin 800–1000 kilometrin verran. Viimeistään tässä vaiheessa tulee miettiä olisiko tarvetta uusille kengille. Ja vaikkei kilometrejä ehtisikään kertymään, heikkenevät kenkien ominaisuudet myös ajan saatossa. Tarkista siis kenkiesi kunto säännöllisesti!

Kaupoille mentäessä mieti seuraavia asioita:

  • Missä juokset? Asfaltti, polku, urheilukenttä?
  • Mikä on jalkateräsi pituus ja rakenne?
  • Millainen on ruumiin rakenteesi?
  • Millaisia matkoja juokset ja millaisia harjoituksia teet?
  • Onko sinulla erityisiä ongelmia, kuten virheasentoja tai rasitusvammoja?
  • Mitä kokemuksia (hyviä ja huonoja) sinulla on juoksukengistä?

Juoksukenkien ostaminen ei ole kovin yksinkertaista: kaupassa ne voivat tuntua aivan täydellisiltä, mutta jo ensimmäisen lenkin jälkeen ne voivat hangata tai painaa jostain yllättävästä kohdasta.  Toisaalta aivan ensimmäisen juoksulenkin jälkeen ei kenkiä vielä kannata heittää roskiin, vaan niille tulee antaa vielä pari mahdollisuutta. Kengät voivat vielä muotoutua omaan jalkaasi sopivaksi.

Älä osta niitä Niken kenkiä, joilla on juosta maraton alle kahden tunnin tai niitä, joiden hinta on kolme kertaa kalliimmat kuin toisten. Osta sellaiset mitkä ovat juuri sinun jalkaasi, ruumiin rakenteeseesi ja tarpeeseesi sopivimmat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.