Käsitteitä

Käytössä on todella paljon erilaisia käsitteitä, mitkä eivät välttämättä kaikille heti avaudu. Alla, toistaiseksi aika pieni, listaus eri käsitteistä.

TermiSelite
HR (“heart rate”) eli sykeTarkoittaa kuinka monta kertaa sydän lyö minuutin aikana. Yksikkönä bpm, ”beats per minute”. Esimeriksi 80bpm tai 80 lyöntiä minuutissa
HRmax (”heart rate, maximum”), maksimisykeKuinka monta kertaa minuutissa sydän voi maksimissaan lyödä. Esimerkiksi 192bpm.
HRrest (”heart rate, rest”), leposykeAlin saavutettava syke, jonka voi saavuttaa hetkellisesti ja usein miten aamuyöllä.
HRR (”heart rate, reserve”), sykereservi tai sydämen sykealueSaadaan laskemalla HRmax ja HRrest erotus.
Vo2Max, maksimaalinen hapenottokykyHengitys- ja verenkiertoelimistön maksimaalinen suorituskyky
Aerobinen kynnys, AerKKynnys, jossa maitohapon määrä veressä alkaa nousta, mutta keho pystyy vielä polttamaan sen pois. Laskennallisesti 70% sykereservistä.
Anaerobinen kynnys, AnaKTässä kohtaa maitohappoa alkaa muodostumaan niin paljon, ettei keho pysy polttamaan kaikkea. Lihakset alkavat jäykistymään. Laskennallisesti 85% sykereservistä.
PK, peruskunto tai peruskestävyysAerobisen kynnyksen alapuolella tapahtuva harjoittelu. Tällä alueella voi harjoitella tunteja.
VK, vauhtikestävyysHarjoittelualue, joka tapahtuu aerobisen ja anaerobisen kynnyksen välissä.
MK, maksimikestävyysHarjoittelu tapahtuu anaerobisen kynnyksen yläpuolella.
NK, nopeuskestävyysLaji, jonka merkitys on pääsääntöisesti lyhyissä, 10-90 sekuntia kestävissä, lajeissa.
PPPP, pitää pystyä puhumaan puuskuttamattaTarkoitetaan hyvin kevyttä harjoitetta, jossa puhuminen on lähes normaalia.
PPP, pitää pystyä puhumaanHarjoittelun aikana voi pieniä katoja voi olla jo puheessa, mutta se on silti selkeää ja suht sujuvaa.
LaktaattiMaitohappoa, joka kertyy elimistöön harjoituksen ollessa riittävän kuormittava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.