Lihaskunto ja -huolto

Hyvä lihaskunto auttaa vahvistamaan juoksussa oleellisia lihaksia, sillä saadaan vältettyä vammoja ja se myös edesauttaa kehittämään juoksutekniikkaa. Juoksemisen kannalta ei kuitenkaan ole aivan sama millaista lihaskuntoa tehdään, vaan treenit pitäisi olla juoksua tukevaa. Kuvaamalla omaa juoksutekniikkaa, pystyt havainnoimaan omat heikkoutesi ja sitä kautta mahdollisesti myös keskittämään lihaskuntoa sellaiseen alueeseen missä sitä eniten tarvitset. Esimerkiksi joka lenkin jälkeen pohkeiden kipeytyessä voi olla tarvetta vahvistaa pohkeita. Toki juoksukengät voivat myös vaikuttaa tähän asiaan.

Kun lähdetään vahvistamaan heikkoa lihasta, pitää muistaa, että lihas kiristyy ennen kuin se vahvistuu. Muista siis palautuminen tässäkin asiassa. Tarvittaessa ota hierontaa tai kylmä-kuumakylpyä, venyttelyä, tai pidä juoksuttomia päiviä. Myös vapaa-ajan kengät auttavat pohkeiden palautumisessa. Jos sama vaiva toistuu jatkuvasti kannattaa olla yhteydessä fysioterapeuttiin, joka pystyy tunnistamaan ongelmat ja löytämään niihin täsmäliikkeitä. Liikkeet tulee tehdä oikein, jolloin vältytään vahingoilta.

Lihaskunto on juoksijalle kuitenkin vain tukevaa harjoittelua, eikä pelkällä lihaskunnolla tulla hyväksi ja nopeaksi juoksijaksi. Peruskestävyys- ja vauhtikestävyysharjoittelut ovat edelleen juoksijan tärkeimmät harjoittelut, ja lihaskuntoa voi harjoittaa kerran tai kaksi kertaa viikossa. Liian pitkiä tai rasittavia lihaskuntotreenit eivät saa olla ja ne tuleekin sovittaa muuhun harjoitteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.