Kantakalvon tulehdus

Luupiikki, joka on hyvinkin harhaanjohtava nimitys, on kansankielinen termi plantaarifaskiitille, eli kantakalvon kiinnityskohdan tulehdukselle. Tämä on usealle juoksun harrastajalle harmillisen tuttu vaiva ja se on yleisin kantakivun syy. Kiputila, tai tulehdus, johtuu usein liiallisestä kantakalvon venytyksestä, tai taustalla voi olla myös liiallinen rasitus. Röntgenkuvassa näkyvä ”luupiikki” on vain seurausta jatkuvasta ärsytyksestä.

Kipu tässä vaivassa on usein syvää ja pakottavaa särkyä, ja se oireilee yleisimmin kantapäässä tai jalkaterän sisäpuolella. Erityisesti aamulla liikkeelle lähdettäessä, kun on oltu pitkään paikallaan, kipu on pahinta mutta kipu voi voimistua myös pitkässä rasituksessa. Tyypillisesti kipu ailahtelee, eli toisena päivänä se voi olla pahempi, kuin seuraavana tai se voi vaihtaa paikkaa kantapään alta pitkittäisen sisäkaaren seudulle. Vaiva on usein vielä pitkäaikainen vaiva, joten heti oireiden ilmennettyä kannattaa alkaa toimimaan.

Oireille alistaa muun muassa:

  • Jalkaterän painautuminen liikaa sisäänpäin
  • Matalakaarinen jalkaterän rakenne tai kaarirakenteiden laskeutuminen
  • Epätavallisen korkeakaarinen jalkaterä, joka on ennen kaikkea jäykkä toiminnoiltaan
  • Alaraajojen pituusero (toiminnallinen tai rakenteellinen)
  • Rasituksen voimaas lisääntyminen
  • Kova juoksualusta (asfaltti)
  • Epäsopivat jalkineet
  • Kestävyysjuoksu / pitkän matkan juoksu

Vaivassa on aina tärkeintä selvittää ongelman syy ja sitten vasta alkaa hoitamaan oiretta: onko harjoittelu muuttunut? Onko harjoitusmäärät tai -tehot lisääntyneet liian paljon? Oletko juossut nyt enemmän asfaltilla? Tarkista myös juoksukenkiesi kunto. Vaikkei kengillä olisikaan tullut juostua satoja kilometrejä, on ne hyvä vaihtaa, jos ne ovat jo liian vanhat. Myös uudet kengät voivat olla ongelman syy.

Kun edellä olevat on kunnossa, tarkista jalkaterät. Tiedätkö millaiset jalkaterien rakenteet ovat tai onko jalkaterissä virheasentoja tai toiminnan poikkeamia? Ovatko alaraajat saman pituiset? Toisinaan tässä kohtaa voit joutua turvautumaan jalkaterapeuttiin tai alaraajoihin perehtyneeseen fysioterapeuttiin.

Ongelmaa voidaan helpottaa tulehduskipulääkkein, mutta ne eivät poista juuri syytä. Myös kylmähoito voi auttaa kipuun. Kylmää voidaan laittaa suojatulle jalalle (ei suoraan iholle paleltumisvaaran vuoksi) 2–3 kertaa päivässä noin 10–20 minuutin verran per kerta. Lepo ja korvaavat harjoitteet (vesijuoksu, pyöräily, uinti, hiihto) ovat kuitenkin tärkeimpiä.

Taustalla on lähes poikkeuksetta jalkaterien lihasten heikkous tai inaktiivisuus. Jalkateriä voidaan vahvistaa jalkajumpalla tai kävelemällä paljain jaloin esimerkiksi nurmikolla tai hiekalla. Kaupunki olosuhteissa kannattaa tietenkin kiinnittää huomiota alustaan erityisesti mahdollisten roskien varalta. Jalkaterien lihaksia voi aktivoida muun muassa koukistamalla ja ojentamalla nilkkoja, harittamalla ja kipristämällä varpaita tai lyhentämällä jalkaterää lattiaa vasten siten, että jalkaterän sisäkaari kohoaa.

Luonnollisesti kuluneet tai epäsopivat kengät kannattaa vaihtaa (valintaan ohjeistusta ylempänä) ja jalkaterien tai alaraajojen virheasentoon voi kokeilla yksilöllisiä tukipohjallisia. Liian kovia pohjat eivät saa kuitenkaan olla, eikä ne saa haitata jalkaterien luonnollista toimintaa. Pahimmillaan väärät pohjalliset vain pahentavat tilannetta. Usein myös ongelmaan tarjotaan ratkaisuksi venyttämistä, mutta sitä kannattaa tehdä harkiten: usein miten se ei ole oikea hoitomuoto! Jalkaterän ollessa matalakaarinen ja taipuvainen painumaan alaspäin, voi venyttelyllä vain pahentaa tilannetta.

Venyttely kannattaa tehdä seinää vasten, toinen jalka suorana ja toinen pienessä koukussa. Myös jalkapohjan teippaamisesta voi olla apua ja siinä voidaan käyttää perinteistä urheiluteippiä tai kinesioteippiä. Myös kantapäiden alle tulevat pehmusteet ja iskunvaimentimet voivat helpottaa oiretta. Koroke tulee laittaa molempien kantapäiden alle, jollei alaraajoissa ole pituuseroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.